2014. január 14., kedd

Újratervezés

Vasárnap mise után felkerestem a Vicus Caprarius régészeti lelőhelyet. A Trevi kút közelében található, egy ház (pontosabban mozi) pincéjében. A '90-es években fedezték fel, a teljes kiásás után pedig látogathatóvá tették: függesztett járdákat építettek be és egy kisebb kiállítást rendeztek a leletekből: pénzérmék, korsók, üvegdarabok, cseréptöredékek. Egy-két díszesebb faragvány és egy Hórusz szobor is a gyűjtemény része. A területen eredetileg egy emeletes ház (insula) állt, aztán egy villát (domus) csináltak belőle. Végezetül vízvevő hellyé alakították, mert fontos utak kereszteződésében fekszik és a vízvezeték is erre haladt. A feltárás alján ma is látszik, ahogy a hegyekből érkező forrásvíz csörgedezik 8 méterrel a (mai) földfelszín alatt. Amikor a barbár hordák lezúzták a vízvezetéket, a hely elvesztette jelentőségét. Szerencsére bölcsészhallgatóként ingyen mehettem be, de a teljes árú jegy is kifizethető (3 euró).
Vasárnapra bevásárolni viszont elfelejtettem, úgyhogy ebéd gyanánt Lorenzóval lementünk az egyik közeli kebaboshoz kebabozni. Őt már ismerték, úgyhogy még egy-egy szem falafelt is kaptunk ajándékba.
Hétfőn volt az utolsó dialektológia, ami egyben az utolsó reguláris órámat is jelentette. Kedden írunk egy tesztet, ha az jól sikerül, akkor Vignuzzi nem fog sokat akadékoskodni a vizsgán (amit január 20-ra vettem föl). Gyakoroltunk paleográfiát is Danielével és Annával, néhol még zötyög az olvasás, de azért voltak sikerélményeim a beneventana kapcsán. 
Apropó vizsgák: az előző, viszonylag laza három hónap után most föl kell szállni a szopórollerre. Eredetileg úgy tűnt, hogy minden vizsgámra lesz 1-1 hetem fölkészülni. Viszont prof.ssa Della Valle lemondta a két februári vizsgáját, úgyhogy azt is január végén kell megcsinálnom, ami miatt összejött egy fincsi 20-23-28 sorozat. Utána két hét "szünet", amit paleográfiával és irodalommal töltök, és akkor még február 10-13 két vizsga. A szakirodalmat már a múlt héten beszereztem, szerencsére az egyetemi könyvesboltban komoly kedvezménnyel lehet megvenni a könyveket. A legtöbb olyan, hogy valószínűleg később is jó hasznukat fogom venni. Készült munkaterv a tanuláshoz, meg a kulturálódást is igyekeztem beleépíteni. Van például egy Augustus kiállítás, amit szeretnék megnézni, Ágnes a Galleria Borghesébe hívott, meg a Szent Péter alatti feltárást is meg kéne látogatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése